Venkel gebruik ik niet heel regelmatig in de keuken. Maar daar gaat deze venkelsalade verandering in brengen want hij is erg lekker en gaat zeker op herhaling. Een lekker knapperige salade die ook heerlijk is voor bij de BBQ.
Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is ook volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel nog steeds gebruikt als geneeskrachtig kruid, waarbij overigens alleen de (gedroogde) zaadjes van de venkelplant worden gebruikt voor heilzame doeleinden. Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel. Deze droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. Daarnaast is het een goed kalmeringsmiddel voor kinderen. (Bron: www.venkel.nl)
Ingrediënten van deze venkelsalade:
2 venkelknollen
1 sinaasappel (schoongeboend)
1 komkommer
2 grote appels
1 eetlepel olijfolie
1 (kleine) eetlepel gembersiroop
peper en zout
Zo maak je deze venkelsalade:
1. Snijd de onderkant en stelen van de venkelknollen. Verwijder het groen, snijd dit fijn en zet apart.
2. Halveer de venkel in de lengte, verwijder de harde kern, snijd in zo dun mogelijke plakjes en doe in een schaal.
3. Rasp de schil van de sinaasappel boven een kommetje.
4. Pers de sinaasappel uit boven hetzelfde kommetje en meng met de olijfolie, gembersiroop en het venkelgroen. Breng op smaak met peper en zout.
5. Schaaf de komkommer in zo dun mogelijke plakjes en voeg toe aan de venkel.
6. Was de appels, snijd ze in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de parten dan in dunne plakjes. Voeg toe aan de venkel en komkommer.
7. Meng de sinaasappeldressing door de venkelsalade en schep even om.
Wil je nog meer lekkere salade recepten voor bij de BBQ? Wat dacht je van een wortelsalade met appel of een rucolasalade met watermeloen en feta?