Deze notentaart met salted caramel maakte ik op de zaterdagochtend voor de scholen dicht gingen in verband met Coronavirus. We zouden namelijk eters krijgen en dit leek me een zeer geschikt toetje. Halverwege het bakproces kreeg ik een appje: verkouden. We hielden ons netjes aan de genomen maatregelen en verplaatsten de afspraak. Die notentaart hebben we uiteraard gewoon opgegeten, dat snap je wel toch?
In deze rare tijd waarin niemand echt weet wat ons te wachten staat en hoe het verder moet, is comfort food sowieso een goed idee. Niet te veel uiteraard, want door al dat binnenshuis blijven bewegen we natuurlijk veel minder dan we normaal doen. En tijdens al dat thuiszitten is een taart bakken ook gewoon fijn om te doen. Je bent lekker bezig, het huis ruikt lekker en je hebt iets lekkers bij de koffie/thee dat je zelf hebt gemaakt!
Ingrediënten:
300 gram amandelspijs
5 eidooiers
150 gram roomboter, gesmolten
150 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram ongezouten notenmix
30 gram stroop
1 kleine theelepel salt flakes
3 elstar appels, in blokjes
Zo maak je deze notentaart:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een springvorm met bakpapier.
2. Doe de amandelspijs in een kom en kneed de eidooiers er met de mixer doorheen tot een smeuïg geheel ontstaat.
3. Mix er dan de boter en het zelfrijzend bakmeel doorheen met een spatel.
4. Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm en duw de randen iets omhoog zodat een opstaande rand ontstaat van een halve centimeter.
5. Bak de bodem 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
6. Doe de noten samen met de stroop en het zout in een steelpannetje, verwarm even kort terwijl je roer zodat alle noten met een dun laagje stroop bedekt zijn.
7. Haal de springvorm uit de oven en verdeel er de appelblokjes over en daarna de notenmix.
8. Bak de notentaart nog 30 minuten in het midden van de oven. Dek de taart af met aluminiumfolie als de noten te donker dreigen worden tijdens het bakken.
9. Laat afkoelen op een taartrooster.