Hoewel wij niet vaak eten halen bij de Chinees, is het soms gewoon heerlijk om zo’n portie babi pangang, foe yong hai of tjap tjoy op je bord te scheppen. Pas geleden maakte ik zelf een pan tjap tjoy en dat is goed bevallen! Beetje zilvervliesrijst erbij en smullen maar. Maak jij wel eens zelf Chinese recepten?
Als je graag zelf aan de slag gaat met Chinese recepten check dan ook eens de boeken van Kwoklyn Wan: Chinese takeaway en Chinese takeaway veggie. Ik heb allebei de boeken in de kast staan en schreef er reviews over. O en als je nog een lekker soepje vooraf wil, dan is het recept voor Chinese tomatensoep een aanrader!
Dit heb je nodig voor 4-5 personen:
1 ui, in parten
1 teentje knoflook
250 gram kastanje champignons, in plakjes
1 winterpeen, in halve plakjes
1 rode paprika, in blokjes
1 groene paprika, in blokjes
400 gram minimaiskolfjes, in blik
500 gram kipfilet, in reepjes
200 gram taugé
300 ml kippenbouillon
0,5 eetlepel sambal oelek
2 eetlepel oestersaus
3 eetlepels kikoman sojasaus
2 eetlepels maizena
olijfolie
sesamolie
Zo maak je deze tjap tjoy:
1. Verhit in een hapjespan of wok een scheutje sesamolie en bak hierin de kipreepjes gaar.
2. Schep de kipreepjes uit de pan en zet even weg.
3. Verhit nu wat olijfolie in dezelfde pan en bak hierin de ui, pers het knoflookteentje boven de pan uit en voeg de sambal toe.
4. Voeg dan de paprika, wortel en champignons toe en bak op hoog vuur terwijl je blijft omscheppen met een spatel.
5. Meng ondertussen de kippenbouillon met de oestersaus, kikoman sojasaus en maizena en voeg dit toe aan de groentenmix in de pan.
6. Doe de kipreepjes terug in de pan en laat het geheel even zachtjes pruttelen zodat de saus wat kan inbinden.
7. Voeg de maiskolfjes en taugé tot slot toe en warm even mee terwijl je blijft omscheppen.
8. Serveer de tjap tjoy met rijst of noodles. Enjoy!
Uiteraard kun je variëren met de groenten die je gebruikt. Je kunt de kip ook omwisselen voor garnalen als je dat lekker vindt. Hoe dan ook: eet lekker!