Hollandse kost komt hier niet dagelijks op tafel. Zeker niet in de klassieke vorm van gekookte aardappels, groenten en vlees. Dit lekkere mengseltje is een fijne variatie op het AGV’tje dat er ook nog eens heel gezellig uitziet op je bord. Handig ook voor dagen dat er in etappes gegeten wordt.
Ik gebruik in dit recept kipgehakt maar je kunt ook voor rundergehakt of vega-gehakt kiezen. De smaak is dan net even anders, net als de structuur maar dat mag de pret niet drukken. Kortom, kies wat je lekker vindt of in huis hebt. Heb je geen rode paprika maar wel een gele? Ook prima. Zijn de rode uien op? Pak een gewone ui, kan net zo goed.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
600 gram kipgehakt
450 gram minikrieltjes
500 gram haricots verts, gehalveerd
1 rode ui, in kwart ringen
1 rode paprika, in dunne kleine reepjes
4 eetlepels sweet chilisaus
0,5 theelepel gerookt paprikapoeder
peper en zout
olijfolie
Zo maak je deze Hollandse kost:
1. Kook de haricots verts in 4 minuten beetgaar, giet af en zet weg.
2. Verhit wat olijfolie in een koeken pan, doe de krieltjes in de pan, bestrooi met peper, zout en gerookt paprikapoeder en schud regelmatig om tot ze goudbruin zijn.
3. Verhit wat olijfolie in een hapjespan en bak hierin de paprika en rode ui zo’n 5 minuten.
4. Voeg dan het kipgehakt toe, bestrooi met peper en zout en bak tot het rul en gaar.
5. Doe de haricots verts en gebakken krieltjes bij het kipgehakt-mengsel in de hapjespan.
6. Voeg de sweet chilisaus toe en schep het geheel nog even goed om.
Verdeel deze Hollandse kost over de borden en zet nog wat sweet chilisaus op tafel voor de liefhebber. Enjoy! Blijft er een restje over? Zet het afgedekt in de koelkast voor de volgende dag of vries het in.