Hutspot eten wij hier niet vaak en boerenkool nog minder vaak eigenlijk. Als we al eens hutspot eten dan is het vaak de versie uit de oven. En boerenkool wil ik nog wel eens roerbakken met spekjes, taugé en noten. Dit keer ging de hutspot met de boerenkool in de pan om boerenkoolhutspot te worden en ik moet zeggen: prima stamppotje!
Het recept kwam ik tegen in de Stamppotbijbel. Ik bladerde ‘m door en kwam een aantal recepten tegen die op het te-maken-lijstje gingen. Dit recept is het eerste uit het rijtje dat aan de beurt kwam. De kerrierookworst hoort erbij volgens het recept maar je kunt ook de ‘gewone’ versie naast het stamppotje leggen hoor. Net zo lekker.
Ingrediënten:
1 kilo kruimige aardappels, geschild
250 gram winterpeen, schoongemaakt
250 gram fijngesneden boerenkool
250 gram uien, in ringen
2 rookworsten, in dunne plakjes
2 teentjes knoflook
1 theelepel kerripoeder
100 ml volle melk
olijfolie
gezouten roomboter
zout en peper
Zo maak je deze boerenkoolhutspot:
1. Snijd de aardappelen in vieren en de winterpeen in dunne plakken.
2. Kook de aardappelen, winterpeen en uien in 15-20 minuten beetgaar.
3. Kook tegelijkertijd in een kleinere pan de boerenkool in 15 minuten gaar.
4. Pel de knoflook en hak fijn.
5. Bak de plakjes rookworst in een beetje olie met de knoflook en het kerriepoeder goudbruin.
6. Giet de boerenkool af.
7. Doe hetzelfde met de pan met aardappelen, wortel en uien en stamp ze tot een puree met de melk en een klontje roomboter.
8. Roer de boerenkool erdoor en breng op smaak met zout en peper.
9. Verdeel de stamppot over de borden en leg de plakjes rookworst erbij.
Ik was iets terughoudend met de knoflook en heb slechts 1 teentje gebruikt. Maar dat kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen. En, ga je deze boerenkoolhutspot ook een keer proberen?