Toen de man en ik net samenwoonden en allebei fulltime werkten deden we vaak op zaterdag boodschappen voor grotendeels de hele week. Daar hoorde ook standaard een bezoek aan de bakker bij. De kwarkbol was een tijdlang ons favoriete weekendbroodje. Ik maakte laatst al de kwark-rozijnenbollen en nu ging ik aan de slag voor een grote versie met dit kwarkbol recept.
Als je nog nooit een kwarkbol hebt gegeten en je afvraagt wat je je erbij moet voorstellen: het zit een beetje tussen brood en cake in qua structuur. De smaak is zoet maar niet overdreven. Dat kun je ook wel zien als je bij de ingrediënten in dit kwarkbol recept kijkt hoeveel suiker er wordt gebruikt. Vrij weinig dus.
Ingrediënten:
250 g kwark
1 el olie
2 eieren
3 el suiker
1 snufje zout
1 zakje vanillesuiker
16 gr bakpoeder
175 gr speltmeel
75 gr bloem
150 gr rozijnen
Bereiding van dit kwarkbol recept:
1. Verwarm de oven voor op 180 – 200 graden en bekleed een kleine springvorm (+/- 20 cm) met bakpapier.
2. Meng de kwark, olie, eieren, twee eetlepels suiker, vanillesuiker en een snufje zout door elkaar.
3. Meng in een andere kom het bakpoeder met het meel en de bloem en voeg deze, door een zeef, toe aan het mengsel.
4. Meng als laatste de rozijnen er door.
5. Stort het beslag in de springvorm en verdeel over de bodem. Het hoeft niet netjes.
6. Bak de bol gedurende 30-35 minuten.
7. Bestrooi de bol desgewenst met suiker voor de laatste 10 minuten of laat de bol afkoelen en bestrooi dan met poedersuiker. Ook zonder suiker is de kwarkbol heerlijk.
Je kunt dit kwarkbol recept nog een extraatje geven door de rozijnen vooraf te laten wellen in (Stroh)rum of Amaretto. Smullen!
11 Comments
Elkie
5 juli 2020 at 07:32Het is zondagochtend en iedereen slaapt nog. Ik ben wakker en vind dit makkelijke recept van je. Ik heb alles in huis en heb er meteen zin in en gooi mijn benen over de bedrand. Ik roer alles door elkaar en het kan meteen de oven in. Geen wachttijden met rijzen. Geweldig. Terug naar bed en ik wacht totdat ik het eindsignaal van de oven hoor. Nog wat poedersuiker erover, want dat staat leuk. Bij goedkeuring van de proevers ga ik het elke zondag bakken en probeer dan variaties uit. Elke zondag een vers gebakken kadootje. Dank je Pukster. Fijne zondag.
Pukster
5 juli 2020 at 09:27Ok, nu krijg ik ook trek in een kwarkbol haha. Dank voor je super leuke reactie! Fijne dag.
Nisa
25 februari 2022 at 13:11Wat voor meel kan ik gebruiken ipv speltmeel? Met bloem bedoelt u patentbloem?
Pukster
25 februari 2022 at 16:23Als je geen speltmeel in huis hebt, kun je ook hiervoor (patent)bloem gebruiken. Succes met bakken!
Helen arends
31 maart 2022 at 09:06Heerlijk de kwarkbol ik heb havermeel gebruikt(stond nog in de kast) en rozijnen gemengd met abrikozen, dadels, pruimen en grand berries allemaal gedroogd was ook heerlijk!!!
Pukster
1 april 2022 at 09:00Klinkt ook heerlijk inderdaad!
Bergina
23 april 2023 at 12:54Dank je wel voor het heerlijke recept kwarkbol ik heb het al vele malen gemaakt super !!!
Pukster
23 april 2023 at 13:36Leuk om te horen zeg 🤗
Teunie
22 augustus 2023 at 19:07Hoi
Heel jammer wij wonen nu 9 jaar een groot deel van het jaar in Spanje waar ze bv geen rozijnenbrood kennen,en nu pas heb ik dit recept van de kwark/rozijnen (bol)gevonden en gemaakt
Denk dat de bakker in Nederland nu ook geen rozijnenbrood meer aan mij zal verkopen,want wat vinden we dit heeeeerlijk !!!
Groetjes uit Spanje 💃
Pukster
22 augustus 2023 at 19:18Nou wat leuk! Lekker zelf bakken en misschien af en toe even een bezoekje aan de bakker? 😉
Lieke
1 oktober 2023 at 11:13Erg lekker!! Volgende keer beetje kaneelpoeder erbij en schepje meer suiker. Verder top!