Nieuw leesvoer is altijd welkom en zeker als het een feelgood boek is. Welkom in Ferry Lane van Nicola May bijvoorbeeld. Ik mocht het boek als een van de eersten lezen en maak onderdeel uit van de blogtour rond het verschijnen van het boek. Ik vertel je in dit blog wat je kunt verwachten van Welkom in Ferry Lane én ik deel een scones recept met je.
Waarom een scones recept? Omdat het verhaal zich afspeelt in het Engelse dorpje Hartmouth en wat is er nu Engelser dan scones? Maar ook omdat het heerlijk is om je op te krullen op de bank met een dekentje, een grote pot thee en een vers bakseltje.
In het dorpje Hartmouth, midden in het mooi Cornwall, droomt de 33-jarige Kara van een opleiding tot bloemist. Ze kan haar alleenstaande vader echter niet in de steek laten en dus kiest ze voor the next best thing: bloemen verkopen op de markt. Ze is gelukkig met haar leven, totdat haar vriend vreemdgaat en haar spaargeld jat. Kara dumpt hem en verhuurt de vrijgekomen kamer via Airbnb. De vreemde gasten die ze daar ontvangt, zijn voer voor roddels in het dorp. Dan krijgt ze een anonieme kaart en een ticket naar New York. Kara staat op het punt te vertrekken om een heleboel te leren over zichzelf, haar leven en hoe ze het wil leven – en misschien, heel misschien vindt ze ook nog de liefde. (Bron: omslag)
Wat je kunt verwachten van Welkom in Ferry Lane:
Een heerlijke feelgood roman, zoals gebruiken van Nicola May, waarin we kennismaken met Kara. Als ze ontdekt dat haar vriend vreemdgaat zet ze, na jarenlang zijn vreselijke gedrag ‘gewoon’ te hebben gevonden, eindelijk een punt achter de relatie. Wat volgt is een onrustige periode waarin haar lieve opa overlijdt, haar vader een nieuwe relatie krijgt, ze een kamer in haar appartement verhuurt en ze eigenlijk niet zo goed weet hoe het verder moet. Gelukkig is Billy er altijd voor haar. Als ze een brief ontvangt van een anonieme afzender met daarin een uitnodiging om naar New York te reizen, besluit ze na veel wikken wegen de stap te wagen. Tijden de reis vol verrassingen en nieuwe ervaringen wordt het Kara steeds duidelijker wat ze wel en niet wil. Durft ze eenmaal terug in haar dorpje in Cornwall eindelijk de liefde van Billy te beantwoorden?
Big Frank kwam terug met twee potten thee en vier grote scones met verse roomcrème, jam en plakjes aardbei. ‘May bueno!’ zei Angel lachend. ‘Cream tea, zei je? Wauw!’ ‘Ja, zoals je ziet is de jam hier in Cornwall de onderste laag. In Devon, ten oosten van ons, smeren ze eerst de roomcrème op hun scones.’ ‘Wat interessant. Waarom is dat precies?’ Angel veegde met zijn vinger langs zijn scone om wat van de roomcrème te proeven. Hij liet zijn ogen dichtvallen en zei: ‘Heerlijk.’
Dit heb je nodig om 12-15 scones te maken:
500 gram bloem
170 ml karnemelk
75 gram roomboter (rechtstreeks uit de koelkast)
90 gram suiker
3 eieren
25 gram bakpoeder
0,5 theelepel zout
Zo maak je dit scones recept:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Doe de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in een beslagkom en meng door elkaar.
3. Snijd de boter in kleine blokjes en meng door het bloemmengsel tot een grof korrelig deeg ontstaat.
4. Voeg twee eieren en karnemelk toe en kneed door tot een egaal deeg ontstaat.
5. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol het deeg erop uit met een deegroller tot een dikte van ongeveer 1,5-2 centimeter.
6. Steek met een ronde steker van zo’n 5-6 centimeter rondjes uit het deeg en leg deze op de bakplaat.
7. Het deeg dat overblijft kneed je weer tot een bol en rol je uit om nog meer rondjes uit te steken.
8. Klop het laatste ei los en bestrijk hiermee de scones.
9. Schuif de bakplaat in de oven en bak zo’n 15 minuten tot de scones goudbruin en gaar zijn.
10. Laat ze even afkoelen en serveer ze als ze nog lauwwarm zijn met clotted cream (meng hiervoor 125 gram mascarpone en 125 ml half stijf geslagen slagroom door elkaar) en aardbeienjam.
En, gaat dit boek op jouw te-lezen-lijstje? En de scones op het te-bakken-lijstje? Ik ben benieuwd! Laat je het met weten?