Vandaag start de Kookboekenweek 2021, een week die je niet mag missen als je van kookboeken houdt! Wat je kunt verwachten van de Kookboekenweek? Behalve de bekendmaking van Het Gouden Kookboek 2021, zul je als je een bezoek brengt aan de boekhandel of bibliotheek ongetwijfeld zien dat de kookboeken extra worden uitgelicht en er worden ook vaak workshops en lezingen georganiseerd. Check het programma van je lokale bibliotheek of boekhandel dus zeker even!
De longlist voor Het Gouden Kookboek 2021:
‘Wat een eer en wat tof om met deze vakjury een enorme stapel met superdiverse kookboeken te beoordelen. Vanuit de expertise van elk jurylid zijn we tot een longlist gekomen. We duiken de keuken in en op basis daarvan kiezen we het winnende Gouden Kookboek 2021. Zo spannend, deze culinaire reis door het Nederlandse en Vlaamse kookboekenlandschap.’ – voorzitter Nadia Zerouali
- De Aardappeleters | Joost Engelberts, Joris Vermeer & Bas Zwartepoorte
- De bijbel van de Indiase keuken | Paulami Joshi
- Een Kookboek | Seppe Nobels
- Homakase | Oof Verschuren
- Job & Perry: een klootzak-proof kookboek | Job Pattinasarany & Perry de Man
- Mi casa Peru | Katinka Lansink Dodero
- Nomnomnom | Dorothy Parker
- Paramaribo | Judith Cyrus
- Sambal: 50 recepten met pit | Titi Waber & Restaurant Blauw
- Toko Lo | Lola van Ruler
De shortlist:
Op 21 oktober werd de shortlist bekendgemaakt. Zit jouw favoriet er (nog) tussen?
- De bijbel van de Indiase keuken | Paulami Joshi
- Een Kookboek | Seppe Nobels
- Homakase | Oof Verschuren
- Job & Perry: een klootzak-proof kookboek | Job Pattinasarany & Perry de Man
- Toko Lo | Lola van Ruler
Het Gouden Kookboek 2021: Een kookboek
Gisteren is tijdens de Avond van het Kookboek bekendgemaakt dat Een Kookboek van Seppe Nobels (Uitgeverij Lannoo) is uitgeroepen tot Het Gouden Kookboek 2021. De vakjury over Het Gouden Kookboek 2021: ‘Dit prachtige, tijdloze kookboek begint met “Mag ik u inspireren…” Deze vraag kunnen we met een volmondig ja beantwoorden. In Een kookboek is namelijk goed gekeken naar hoe ingrediënten het beste tot zijn recht komen. Dit eigentijdse, ‘chefwaardige’ kookboek is ondanks het hoge niveau van de gerechten erg haalbaar voor de thuiskok. Met veel aandacht voor groente is dit een zeer toekomstbestendig kookboek te noemen. Een Kookboek is zo’n kookboek dat zelden verschijnt maar dat je over 30 jaar nog veelgebruikt in iemands keuken ziet staan.’
De Kookboekenweek loopt van 5 tot en met 14 november. Ga jij deze week mooie nieuwe kookboeken shoppen? Mocht je nog wat inspiratie kunnen gebruiken, hier vind je allerlei reviews >>