Vorig jaar schreef ik al een review over het Brits Bakboek van Regula Ysewijn. Een prachtig, anders dan anders, boek dat staat te pronken in mijn boekenkast. Nu mag ik nog zo’n pareltje van de hand van Regula aan de plank toevoegen: Pride and Pudding. Lees je mee?
In ‘Pride and Pudding’ neemt Regula je mee op reis door de fascinerende culinaire geschiedenis van Groot-Brittanië. In haar boek vertelt ze onder meer waarom de Brite keuken ten onrechte een slechte naam kreeg. Via de authentieke en historische gerechten – die voor dit boek vertaald zijn naar smakelijke recepten voor de 21ste eeuw – kun je de lang vergeten smaken (her)ontdekken. Laat je inspireren door de trots van de Britse keuken: de pudding. Van eeuwenoude hartige puddings, zoals de Schotse haggis, tot traditionele zoete puddings, taarten, jellies en ijs. Een verassend anders kookboek, om te koken én om te lezen, met prachtige foto’s en illustraties als kerst op de… pudding. (Bron: omslag)
Over Regula Ysewijn
Regula is culinair auteur en fotograaf en ze heeft een bijzondere interesse in historische recepten en de evolutie van onze eet- en drinkcultuur. Op haar website, Miss Foodwise, schrijft ze sinds 2010 over haar culinaire ontdekkingen en ze is auteur van de boeken Brits Bakboek en Belgian Café Culture. Daarnaast is Regula jurylid bij ‘Bake off Vlaanderen’, de Vlaamse versie van het Britse programma ‘The great bake off’. In Groot-Britannië werkt Regula geregeld mee aan publicaties van ‘Borough Market’ en aan programma’s voor BBC Radio en TV.
Wat je kunt verwachten van Pride and Pudding
Je kunt rekenen op een anders-dan-anders kookboek. Een kookboek dat begint met een flink aantal pagina’s geschiedenis over de herkomst van pudding en de Britse keuken. Uiteraard volgen er daarna talloze recepten. Stuk voor stuk voorzien van prachtige foto’s en een stukje informatie over de achtergrond, tradities enzovoort. Na een uitgebreide inleiding van Regula, de geschiedenis van pudding, een hoofdstuk over ingrediënten en een over puddingmallen zijn de recepten overzichtelijk onderverdeeld in hoofdstukken: Boiled & steamed puddings, Baked puddings, Batter puddings, Bread puddings, Jellies, milk puddings & ice creams en Basisrecepten. Achterin het boek vind je nog een bibliografie, register en dankwoord.
Mijn favorieten
Hoewel ik geen fan ben van de vlees-puddings kwamen er ruim voldoende recepten voorbij die er echt heerlijk uitzien. Ik maakte een lijstje met 10 favorieten:
1. Plum pudding
2. Cabinet pudding
3. Sticky toffee pudding
4. Bakewell pudding
5. General satisfaction
6. College puddings
7. Apple tansy
8. Devonshire white-pot
9. Apple Charlotte
10. Retro-trifle
Behalve dat Pride and Pudding een mooi en bijzonder boek is, mag de buitenkant er ook zijn. Gaat het nieuwe boek van Regula op jouw wishlist?