Zuurkoolschotel met bloemkoolpuree? Jazeker! Dat is namelijk een fantastisch alternatief voor aardappelpuree. En je fietst er ongemerkt nog wat extra groenten in. Fijn met kinderen ook ;-). De rest van dit recept voor zuurkoolschotel kreeg ik jaaaren geleden van een toenmalige collega (thanks Inge!) en is sindsdien een blijvertje dat ik vooral in herfst en winter regelmatig maak.
Thuis aten we vroeger meestal de klassieke stamppot zuurkool met spek. Daar ging dan een kuiltje jus in van het draadjesvlees dat we erbij aten. Of ook toen al die rookworst die standaard bij de Hema werd ingekocht. Ik kon er als kind niet echt van smullen moet ik heel eerlijk bekennen. Maar zo zie je maar, smaken veranderen. Want ook zo’n stamppot zuurkool vind ik nu best lekker.
Ingrediënten:
500 pak zuurkool, uitgelekt
1 ui, gesnipperd
1 bloemkool
200 ml appelsap
handje rozijnen
1 appel (elstar of goudreinet), in kwartplakjes
1 rookworst, in plakjes
1 klein blikje ananas (op eigen sap), in stukjes
175 gram geraspte kaas (belegen of oud)
olijfolie
peper en zout
Zo maak je deze zuurkoolschotel met bloemkoolpuree:
1. Maak de bloemkool schoon, kook de roosjes gaar en giet af.
2. Verhit ondertussen in een hapjespan wat olijfolie en fruit hierin de ui.
3. Voeg dan de zuurkool toe en bak even mee.
4. Giet de appelsap erbij, voeg de rozijnen toe en roer door elkaar.
5. Laat dit zachtes stoven, tot de appelsap verdampt is en breng op smaak met peper en eventueel zout.
6. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
7. Pureer de bloemkool met de staafmixer en breng op smaak met wat peper en zout.
8. Doe het zuurkoolmengsel in een ovenschaal en verdeel daar de stukje appel en ananas overheen.
9. Leg daar de plakjes rookworst bovenop.
10. Dek het geheel af met een laagje bloemkoolpuree en bestrooi met de geraspte kaas.
11. Zet de schaal nu in de oven tot de kaas goudgeel kleurt.
Houd jij van zuurkool? Dan zou ik deze zuurkoolschotel met bloemkoolpuree zeker een keer proberen. En misschien is het recept voor gebakken zuurkool dan ook wel iets voor jou.
2 Comments
Kenis Ester
12 december 2019 at 14:54Ik maak nog dikwijls de zuurkoolschotel die mijn moeder vroeger maakte. Een tikkeltje anders. Onderaan gehakt met uitje look en het klinkt misschien bizar, donkere sojasaus. Met daarin blokjes rookworst (spek kan ook). Daarbovenop laag uitgevrongen zuurkool met ook ananas of stukjes appel en beetje sap van ananasblikje. En daarboven puree en kaas. Ik ga de 2 recepten eens proberen te combineren.
Pukster
13 december 2019 at 13:01Klinkt ook lekker! Laat je weten of de mix een succes was?