Hoewel ik de Indonesische keuken heerlijk vind, maak ik eigenlijk nooit zelf Indonesische gerechten. Vorig jaar deelde collega Joke hier wel al eens twee recepten voor sambal goreng boontjes en frikadel djagung. Als ik heel eerlijk ben, schrik ik altijd een beetje terug van de grote hoeveelheid ingrediënten die vaak wordt gebruikt, met namen die ik niet allemaal gelijk kan thuisbrengen. Gaat het Basisboek Indonesisch daar verandering in brengen?
De Nederlands-Australische Francis Kijk heeft Indonesische roots en werd in 2016 bij het grote publiek bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze workshops en demo’s door het hele land, waarin de authentieke Indonesische keuken centraal staat. Ze is wekelijks te zijn als huischef bij Brabants Bont op Omroep Brabant. In 2017 verscheen haar eerste kookboek (Bron: boekomslag)
Wat je kunt verwachten van het Basisboek Indonesisch
Het dikke boek telt maar liefst 329 pagina’s en is, na een voorwoord van Norman Musa (bekroond chef-kok), onderverdeeld in de hoofdstukken Kruiden & specerijen, Ingrediënten, Bijzonder keukengerei, Feest, Soepen & sajoers, Vlees, vis en schaaldieren, Rijst, noedels & bijgerechten, Eieren & groenten, Sausjes & strooisels, Zoet en Hartig. Tot slot is er nog een recepten register achterin het boek te vinden.
In het Basisboek Indonesisch vind je 130 recepten die je stap voor stap uitleggen hoe de bereiding van al dat lekkers in zijn werk gaat. Kleine waarschuwing; door de prachtige foto’s loopt het water je onmiddellijk in de mond. Of het nu om vlees, vis of vegetarisch of zoetigheid gaat, er is keuze genoeg.
Mijn favorieten uit het boek:
Het spreekt voor zich dat ik tijdens het bladeren door kookboeken regelmatig denk “Dat ga ik maken! En die! En deze ook!”. Dit keer was niet anders en heb ik weer een lijstje favorieten genoteerd met soms de meest prachtige namen:
1. Soto ayam
2. Semur daging sapi (smoor van rundvlees)
3. Sambal goreng udang – sambal goreng garnalen (pittige garnalen met kokos)
4. Ikan mangut (vis in extra pittige kokossaus)
5. Sambal kentang goreng (hete frietstick)
6. Acar campur – Atjar tjampoer (zoetzure groenten)
7. Spekkoek rum kasmis – Moskovisch spekkoek (rumrozijnen)
8. Kue mangkok (gestoomde kokoscupcakes)
9. Pisang goreng cerutu (gebakken banaansigaren)
10. Risolles
Binnenkort toch maar eens een bezoek aan de plaatselijke toko brengen om de nodige inkopen te doen. En dan nog het lastigste; kiezen wat ik dan als eerste ga maken.
Titel: Basisboek Indonesisch
Auteur: Francis Kuijk
Uitgever: Good Cook
Prijs: € 30,95