De komende week staat in het teken van voorbereidingen treffen voor Kerst. Met kinderen op de basisschool houdt dit vaak in dat je ergens in je toch al zo volle week nog iets mag bakken voor het kerstdiner. Deze kerstkoekjes zijn snel gemaakt en je maakt er zeker weten indruk mee. De keren dat ik ze meegaf was het bordje in no time leeg in ieder geval.
Geen school-kerstdiner-stress? Dan zijn deze kerstkoekjes nog steeds een goed idee. Heerlijk bij de koffie op kerstavond, tijdens de kerstbrunch of bij een kop warme chocolademelk na en frisse wandeling tijdens de kerstdagen. Check snel het recept.
Ingrediënten van deze kerstkoekjes
100 gram (room)boter in kleine blokjes (rechtstreeks uit de koelkast)
200 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram bruine basterdsuiker
0,5 eetlepel kaneel
1 eetlepel suiker
scheut melk
snufje zout
Bereiding van deze kerstkoekjes
1. Kneed in een kom alle ingrediënten behalve de melk, kaneel en suiker door elkaar.
2. Voeg nu lepel voor lepel wat melk toe, totdat het een soepel deeg wordt.
3. Pak het deeg in met huishoudfolie en leg het een half uur weg in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
5. Rol het deeg uit tot een plak van een kleine centimeter dik.
6. Steek vormpjes uit die met kerst te maken hebben, bijvoorbeeld sterren en leg deze op de bakplaat.
7. Heb je geen vormpjes, maak dan een rol van het deeg en snij deze in plakjes zodat er ronde koekjes ontstaan. In dat geval kun je eventueel nog een klein rondje uit het midden steken zodat er een kransje ontstaat.
8. Meng de suiker en kaneel en bestrooi de koekjes hiermee.
9. Bak de koekjes in zo’n 20 minuten gaar en lichtbruin.
10. Volledig laten afkoelen op een rooster.
Als je nog geen uitsteker in de vorm van een ster hebt: er is nog tijd om er eentje te kopen. Hoe dan ook, stervormig of niet, deze kerstkoekjes smaken iedereen prima.